7 Mart 2009 Cumartesi

6 NUMARA

Endüstriyel futbol denen safsata çıkmadan önce her takım ilk 11 e birden 11’e kadar uzanan numaralar ile çıkardı.1 numarayı klasik olarak kaleciler kullanırken 2 numara sağ beki 3 numara sol beki 4 ve 5 numaralarda stoperleri belirtirdi. Geri kalan numaraları genel olarak forvet ve orta saha oyuncuları paylaşırdı. Bunun tek bir istisnası vardı, Milan ve Franco Baresi.Bir libero olmasına rağmen İtalya Milli takımında da Milan’da da hep altı numaralı formayı ıslatmıştır.

Geleneklerine çok bağlı bir kulüp olan Milan’da şu anda 6 numaralı forma kullanılmamaktadır. Bu forma efsane kaptanlardan Franco Baresi’ye aittir.

6 Mayıs 1960 tarihinde Bresica’da doğar Franco Baresi. Abisi Giuseppe ile beraber futbola düşkündür. Çocukluğunda top oynadıktan sonra günün birinde bir futbol takımına yazılmak için Milano yolunu tutarlar abisi ile beraber. İlk önce Inter’in kapısını çalarlar ki bu tarihlerde Inter biraz daha parlak bir takım olarak görünmektedir. Baresi kardeşler Inter kulübüne giderler ancak altyapı da ancak bir kişilik yer kalmıştır. Oraya da ağabey Giuseppe Baresi yerleştirilir ve burada iki kardeşin yolu ayrılır.

Ağabey Baresi Inter’e yerleştikten sonra küçük Baresi olan Franco için tek çare Milan kulübüdür. O da Milan’a gider ve bir efsanenin başlangıcı olur bu gelişme. Yıllar geçer iki kardeşte başarılı bir futbol kariyeri sergiler ancak küçük kardeş Franco hem daha popüler hem de daha başarılı olmuştur.

Libero kavramını Beckenbauer’den sonra yeniden şekillendiren adam olarakta anılır Franco Baresi. Gerçekten de her türlü defans sisteminde maksimum başarı sağlamış bir futbolcudur. Gerek hava toplarında gerek birebir mücadelede oldukça etkilidir. Fiziğine göre de oldukça hızlıdır.

Bu defansif becerilerinin yanı sıra topu oyuna iyi sokması ile de ünlüdür. Hatta günümüzde direk taca yollanan toplarda bile aynı pozisyonlarda topu arkadaşlarına kazandırmıştır her zaman. Takımının taktik teknik anlayışına çok hakim olduğu için hemen hemen herkesin nerede duracağını iyi bilmektedir. Gerçi bunda kemikleşen Milan taktiğinin payı da büyüktür.

Milan formasından başka bir de İtalya Milli Takımı formasını giyip onunla da 1986,1990 ve 1994 Dünya Kupalarında boy göstermiştir. Hatta her ne kadar fazla hatırlanmasa da trajik 1994 Dünya Kupası finalinde bir penaltıyı da o kaçırmıştır. Ancak günah keçisi Baggio sebebiyle hiç dile getirilmemiştir.

Kulüp kariyerinde de oldukça başarılıdır Franco Baresi. 6 Serie A şampiyonluğu 2 tane Şampiyon Kulüpler Kupası 1 tane de Şampiyonlar Ligi kupasını kaldırmıştır. Hemen hemen bu başarıların tümünde çok büyük payı vardır.

İtalyan Futbolcular Birliği tarafından İtalya’da yüzyılın futbolcusu olarak seçilen Franco Baresi’nin en bilinen lakabı Piscinin’dir. Milan’da sürekli giydiği 6 numaralı forması emekli edilmiştir.

Fabio Capello döneminde takım arkadaşlarına antrenman yaptırdığı bilinen Franco Baresi aktif olarak Milan alt yapısında görev almakta yeni efsaneler yetiştirmeye çalışmaktadır. Şüphesiz şu andaki Kaptan Maldini’nin gelişmesinde kendisinin de emeği çoktur.

Her İtalyan futbolcu da olduğu gibi Baresi’nin oyununda da kısım kısım sertlikler vardır. İtalya’ya gelen ilk Japon futbolcu Kazuyoshi Miura’nın burnunu ilk 15 dakikada kırarak bu bahtsız arkadaşın başarısız Avrupa kariyerine ilk darbeyi o vurmuştur.

İnanılmaz mücadele gücü liderlik içgüdüsü ve toparlayıcılığı ile dikkat çeken Baresi oldukça vefalı bir taraftar olan Milan taraftarlarınca da unutulmaz her maçta bazı bölümlerde lehine tezahürat yapılır hatta resmi açılır.

Futbolun romantik şövalyelerinden olan Baresi unutulmaz futbol yaşamına güzel bir jübileyle son vermiş hatta jübilesinde bir gol atarak giderayak şovunu da yapmıştır.

0 yorum:

Blogger Templates by OurBlogTemplates.com 2007